Tekes käynnistää New Space Economy -ohjelman toimenpiteet

Tekes 13.10.2017 11.35
TIEDOTE

Julkaistu 16.10.2017  |  Ajankohtaista

Avaruusliiketoiminnan osaamisen kysyntä kasvaa globaalisti. Meneillään on uusi maailmanlaajuinen murrosvaihe, jossa avaruusalan toimijat, roolit ja tekemisen tavat uudistuvat. New Space Economy -ohjelman tavoitteena on hyödyntää kasvun mahdollisuudet ja tuoda suomalaisten osaamista esiin kansainvälisesti.

”Maailmanluokan tietoliikenneosaamisemme ja avaruusteknologian yhdistäminen on Suomen kannalta lupaavaa. Digitalisaatioon liittyvät uudet liiketoimintamahdollisuudet on tunnistettu yhdeksi ajankohtaiseksi kasvun lähteeksi. Tekes on edistänyt alan tutkimusta jo pitkään ja nyt on oikea aika vauhdittaa kansainvälisen liiketoiminnan kasvua”, kertoo Tekesin pääjohtaja Pekka Soini.

Ohjelmassa palvellaan alaa uudistavia startup-yrityksiä ja kasvua hakevia valmistavan teollisuuden yrityksiä sekä dataa hyödyntäviä yrityksiä. Tavoitteena on saada mitattavia talouskasvuun ja työllisyyteen vaikuttavia tuloksia verkostoilla sekä alustatalouteen perustuvilla uusilla liiketoimintamalleilla. New Space Economy -ohjelma tavoittelee myös osallistuvien yritysten viennin kaksinkertaistamista vuoteen 2020 mennessä sekä vähintään 600 miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa alan palveluissa. Tavoitetta tukee kuluvana syksynä Otaniemessä käynnistyvä Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kiihdyttämö. Se tarjoaa tulevina vuosina viidellekymmenelle kasvua hakevalle innovatiiviselle yritykselle hyvän paikan ponnistaa kansainvälisille markkinoille.

Avaruusteknologiaa kaikkialla

Asiakaskyselyn mukaan 25 prosenttia Tekesin asiakasyrityksistä hyödyntää nykyisin saatavilla olevaa avaruusteknologiaa tuotteiden, palveluiden tai prosessiensa tukena. Suurelta osin tämä on paikkatiedon, satelliittitietoliikenteen ja GPS-signaalin hyödyntämistä. Näiden yritysten yhteenlaskettu osuus Suomen viennistä on 20 prosenttia. Siksi kotimaisen avaruusosaamisen järjestelmällinen kehittäminen yrityksissä ja tutkimusorganisaatioissa on tärkeää ja kannattavaa Suomelle.

”Avaruusteknologian valmistuksen ja soveltamisen parissa on tunnistettu noin 200 yritystä. Haastateltujen yritysten mukaan on mahdollista tuplata alan liikevaihto vuoteen 2020 mennessä. Nopeasti kehittynyt lennokkien sekä piensatelliittien valmistus ja hyödyntäminen liiketoiminnassa kiinnostaa myös kansainvälisiä sijoittajia. Se näkyy Tekesin rahoittamien alkavien yritysten viime aikoina keräämistä suorista pääomasijoituksista sekä lisääntyneistä yrityskaupoista”, toteaa Tekesin palvelujohtaja Kimmo Kanto.

”Tekesin rahoituspalvelut markkinaselvityksistä tuote- ja palvelukehitykseen ja siitä aina suuriin eurooppalaisiin yhteishankkeisiin sekä kansainvälistymispalvelut ovat innovatiivisten kasvuyritysten käytössä. Ensi vuonna toiminnan aloittavassa Business Finlandissa New Space Economy -ohjelma on tärkeässä roolissa. Toiminnassa vastataan yritysten rahoitus- ja kansainvälistymisen tarpeisiin ja rakennetaan Suomeen uusi kasvun ala”, sanoo Pekka Soini.

Lisätietoja

Kimmo Kanto
Palvelujohtaja
Tekes
p. 029 50 55852
kimmo.kanto (at) tekes.fi

Uudistettu Space Finland -sivusto esittelee avaruustoimintaa Suomen, liiketoiminnan ja tutkimuksen näkökulmasta. Tutustu suomalaiseen avaruusosaamiseen, www.spacefinland.fi