Viestintävirasto on myöntänyt radioluvan Iceye Oy:n satelliittijärjestelmälle. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliittijärjestelmä. Satelliittijärjestelmä koostuu kahdesta tutkasatelliitista sekä niiden maa-asemista, jotka sijaitsevat Etelämantereella ja Huippuvuorilla.

Tutkasatelliitit kuvaavat esimerkiksi arktisen alueen jäämassojen liikkeitä, mikä on tärkeää muun muassa alueella toimiville laivayhtiöille. Niillä voidaan ottaa kuvia myös öljytuhoalueista tai seurata moottoriteiden liikennevirtoja ja metsätuhojen laajuuksia avaruudesta käsin. Järjestelmään on mahdollista lähivuosina lisätä satelliitteja, jolloin voidaan tarjota tutkakuvia mistä päin maapalloa tahansa.

”Satelliitit voivat toimintansa luonteen vuoksi aiheuttaa radiohäiriöitä missä päin maailmaa tahansa, jos taajuuksien käytöstä ei ole sovittu. Ennen radioluvan myöntämistä Viestintävirasto on Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n sääntöjen mukaisesti hakenut hyväksyntää Iceye Oy:n satelliittijärjestelmässä käytettäville radiotaajuuksille”, virasto kertoo tiedotteessa.

Viestintäviraston myöntämä radiolupa kattaa Iceyen satelliitit, jotka kiertävät maapalloa 550-580 kilometrin korkeudella. Yhteen kierrokseen kuluu aikaa noin yksi tunti ja 36 minuuttia. Iceyen satelliitit ovat kooltaan noin satakiloisia.

Radioluvan myöntäminen vei puolitoista vuotta.