Startup-rahoitus saa lisämuskelia - "Lopultakin rahasto, jolla on kyky vetää isoja jatkosijoituskierroksia"
Kauppalehti 20.12.2017
Alkuvaiheen pääomasijoittaja Inventure keräsi 110 miljoonan euron uuden rahaston.
Pääomasijoitusyhtiö Inventure on kerännyt uuden 110 miljoonan euron rahaston, joka sijoittaa varhaisen vaiheen teknologiayhtiöihin Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Kyse on kaikkien aikojen suurimmasta suomalaisesta rahastosta, joka sijoittaa puhtaasti aikaisen vaiheen teknologia-startupeihin.
Rahasto kerää uutta pääomaa vielä ensi vuoden aikana, ja sen tavoitekoko on 135 miljoonaa euroa.
”Se tarkoittaa, että lopultakin Suomessa on rahasto, jolla on kyky vetää isoja, jopa 10–15 miljoonan euron jatkosijoituskierroksia. Se on tärkeää koko kasvurahoituksen putkelle siemenvaiheesta lähtien”, Inventuren toimitusjohtaja Sami Lampinen kommentoi.
Isoihin pohjoismaisiin, saksalaisiin tai amerikkalaisiin venture capital -rahastoihin verrattuna Inventurekin on vielä pieni toimija. Kotimainen pääsijoittaja voi kuitenkin houkutella yhteisille rahoituskierroksille myös ulkomaisia toimijoita.
”Uuden pääsijoittajan etsiminen seuraavaa rahoituskierrosta varten vie startup-yrityksen johdolta aikaa ja energiaa. Yrityksen on helpointa työskennellä eri kasvuvaiheissaan saman rahaston kanssa”, Inventuren sijoitusjohtaja Ekaterina Gianelli huomauttaa.
Inventuren uusi rahasto on jo yksinään sen verran, mitä suomalaiset alkuvaiheen pääomasijoittajat keskimäärin keräävät yhteensä vuodessa.
Uutta pääomaa ovat keränneet muutkin. Esimerkiksi ohjelmistoyrityksiin sijoittava Vendep keräsi alkuvuonna uuden rahaston, jossa on nyt 32 miljoonaa euroa pääomaa.
Oululaisen Butterfly Venturesin uudessa rahastossa on kasassa 14 miljoonaa. Icebreaker.vc-rahasto aloitti toimintansa 18 miljoonan euron rahastolla.
Alkuvaiheen rahoitukselle jatkoa alkoi tarjota CapMan, joka kertoi viime viikolla uudesta 86 miljoonan euron Growth Equity -rahastostaan. Vaikka kyse ei ole varsinaisesta start- up-rahoituksesta, se on tärkeä jatkopätkä yritysten kasvuputken rahoittamisessa.
Slushissa puolestaan kiinalainen COMB+ kertoi uudesta 65 miljoonan euron rahastosta, joka sijoittaa Kiinaan pyrkiviin teknologiastart- uppeihin. Rahaston kiihdyttämö toimii Helsingissä, ja se etsii sijoituskohteita Suomen lisäksi muista Pohjoismaista.
Kiinnostavimpia yhtiöitä Inventuren salkussa ovat muun muassa taipuisia kosketusnäyttöjä kehittävä Canatu, joka keräsi juuri 12 miljoonan euron rahoituksen, nopeasti kasvanut terveysteknologiayhtiö Blueprint Genetics sekä ravintola-alan ohjelmistoyhtiö Wolt.
Startup-sijoittamiseen kuuluu myös epäonnistuminen. Tänä vuonna Inventuren sijoituskohteista kaksi, peliyhtiö Mindfield Games ja ohjelmistoalustaa teollisen internetin tarpeisiin kehittänyt CyberLightning, menivät konkurssiin. Ne olivat saaneet Inventurelta vain siemenvaiheen rahoitusta.
”Siemenvaiheessa voimme ottaa isoa riskiä, mutta jatkamme vain sellaisten yritysten rahoitusta, joissa näemme edistystä”, Lampinen kertoo.
Inventure oli yksi sijoittajista Applelle myydyssä unisensorikehittäjä Bedditissä sekä autoalan ohjelmistoyhtiö Rightwaressa, joka myytiin viime vuonna Kiinaan 64 miljoonalla eurolla.
”Nyt alamme päästä tilanteeseen, jossa odotamme tekevämme yrityskaupan toisesta rahastostamme joka kvartaalilla ja yksi tai kaksi isompaa jatkosijoitusta.”
Helsingin Pörssissä on syksyn aikana nähty runsaasti listautumisia. Lampisen mukaan Inventuren tavoitteena ei kuitenkaan ole irtautua sijoituksistaan pörssin kautta. Sen sijaan se etsii yrityksilleen teollisia ostajia esimerkiksi isoista kansainvälisistä teknologiayhtiöistä.