Lennokit valjastetaan malminetsintään – uusi tutkimushanke etsii malmeja sosiaalisesti hyväksytyllä tavalla
Talous&Tekniikka 16.11.2017
EU-rahoitteinen, malminetsintämenetelmiä ja -prosesseja uudistava hanke on alkamassa Suomessa, Saksassa ja Espanjassa. INFACT-hankkeessa (Innovative, Non-Invasive and Fully Acceptable Exploration Technologies) kehitetään nykyistä haitattomampia, sosiaalisesti hyväksyttäviä ja teknologisesti edistyneitä malminetsinnän menetelmiä.
Suomessa malminetsintään soveltuvia tutkimusalueita etsitään Sodankylän ja erityisesti Sakatin malmiesiintymän alueella.
Menetelmillä huomioidaan eri alueiden yksilölliset ympäristöolot ja yhteiskunnalliset piirteet.
”Hankkeessa testataan erityisesti uusilla mittalaitteilla varustettujen lennokkien käyttöä malminetsinnässä”, professori Elena Kozlovskaya Oulun yliopistosta kertoo tiedotteessa.
Kauko-ohjattavien dronejen avulla on mahdollista parantaa malminetsintämenetelmiä ja vähentää koekairausten määrää.
”Meitä kiinnostaa myös ihmisten suhtautuminen uusiin malminetsintämenetelmiin”, professori Lasse Peltonen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.
Hankkeen kolmella tutkimusalueella on tarkoitus päästä rakentavaan vuoropuheluun paikallisten yhteisöjen ja päätöksentekijöiden kanssa sekä tehdä tiivistä yhteistyötä alueellisten viranomaisten ja kaivosyhtiöiden kanssa.
Vuosina 2017–2020 toteutettavassa hankkeessa on mukana 17 partneria seitsemästä eri maasta. Suomesta hankkeessa ovat mukana Oulun yliopisto, Suomen ympäristökeskus SYKE ja Itä-Suomen yliopisto.