GTK otti käyttöön Suomen tehokkaimman röntgentomografialaitteen

Tiedote 13.10.2017

Julkaistu 18.10.2017  |  Ajankohtaista

Geologian tutkimuskeskus (GTK) on hankkinut Suomen Akatemian osittaisella rahoituksella uuden röntgentomografialaitteen. Röntgentomografia on menetelmä, jolla voidaan selvittää näytteen kolmiulotteinen rakenne tuhoamatta näytettä.

240 kV:n kiihdytysjännitteellään GE phoenix v|tome|x s -laite on tehokkain Suomeen tähän asti asennettu röntgentomografialaite. Sillä pystytään kuvaamaan jopa 26 senttimetriä halkaisijaltaan olevia 41 senttimetriä pitkiä näytteitä, joiden paino on maksimissaan 10 kiloa.

Esimerkiksi kalliosta porattuja kairanreikänäytteitä pystytään nyt ensimmäistä kertaa kuvaamaan laadukkaasti sahaamatta näytettä pieniksi paloiksi. Suuri teho ja suuri näytekoko sallivat mitä moninaisimpia näytteitä, kun esimerkiksi muoviputkeen otetut moreeni- tai sedimenttinäytteet voidaan kuvata sellaisenaan muoviputken läpi.

Parhaimmillaan laitteella päästään 900 nanometrin erottelukykyyn, jolloin näytteen halkaisija saa olla enintään 1,8 millimetriä. Tällöin laitteella voidaan tarkastella esimerkiksi pienten 3D-tulostettujen esineiden muotoja tai luonnon savissa olevia mikrofossiileja.

Laitteessa on käytössä myös Deben-näytteenpidike, jolla näytettä voi puristaa tai venyttää enintään 5 kN:n voimalla ja viilentää tai lämmittää -20 ja 160 celsiusasteen välillä. Eri rasitusvaiheissa otetut 3D-kuvat voidaan yhdistää ja saada näin ”4D”-tietoa esimerkiksi halkeaman tai murtuman etenemisestä näytteessä tai näytteen eri osien lämpölaajenemisesta.

Tomografialaitteiston tueksi hankitulla FEI:n PerGeos-ohjelmistolla voidaan tehdä 3D-kuvista erittäin monipuolisia analyysejä muun muassa rakeiden suuntautumisesta ja kokojakaumasta sekä huokosverkostosta.

GTK:lle kesällä asennettu laite tulee olemaan laajassa kansallisessa tutkimuskäytössä.

Uutta tomografialaitetta ja sillä tehtävää tutkimusta esitellään GTK:lla Espoossa 9.11.2017 järjestettävässä tilaisuudessa, johon on käynnissä avoin ilmoittautuminen.

Lisätietoja: GTK, tutkija Jukka Kuva, puh. 050 348 8566, jukka.kuva_gtk.fi,